CREDINCIOŞIA

S-ar putea să-ţi spui: ”Nu sunt sigur dacă mai rezist”. Nu dispera! Ţine minte, tu îţi dezvolţi roada Duhului, adică un set. Toate cele 9 calităţi sunt strâns legate şi cresc împreună. Credincioşia este un cuvânt pe care nu-l auzim prea des în zilele noastre. Când cei mai mulţi dintre noi ne gândim la cuvântul “credincios”, noi ne referim la ceva vechi sau bătrân. Credincios/credincioasă, adică mă pot bizui pe el/ea. A fi credincios înseamnă a fi devotat, demn de încredere, pe care te poţi bizui, statornic. Credincioşia este o calitate rar întâlnită. Nu este uşor să găseşti pe cineva pe care poţi conta cu adevarat. Nu toţi cei care se oferă voluntari să slujească rezistă până la capăt.
Primul motiv pentru care ar trebui să fim credincioşi ar fi acela că Dumnezeu este credincios. Psalmul 33:4 spune: ”Toate lucrările Lui se împlinesc cu credincioşie”. Credincioşia face viaţa mai uşoară (Proverbe 25:19 spune: “Ca un dinte stricat şi ca un picior care şchiopătează, aşa este încrederea într-un stricat la ziua necazului.”). Oamenii în care nu poţi avea încredere sunt o pacoste – ca durerea provocată de un dinte stricat sau ca un picior inflamat. Când depinzi de o persoană care nu este de încredere, nu te poţi relaxa aproape deloc. Să lucrezi cu oameni nestatornici este extrem de frustrant. Cu toţii căutăm credincioşie în alţii atunci când ne desfăşurăm activităţile zilnice. Oamenii apreciază pe cineva pe care pot conta.
Ai reputaţia că eşti de încredere? Şi-ar risca vieţile cei care te cunosc bine, bazându-se pe credincioşia ta? Poate că eşti talentat, educat şi creativ dar dacă nu eşti de încredere, talentele tale nu valorează mult. Cea mai mare abilitate este să fii de încredere. Dumnezeu răsplăteşte credincioşia. Dumnezeu ne va judeca şi ne va răsplăti după credincioşia noastră. Deci, dacă vrei să fii răsplătit în cer, ar trebui să înveţi cum să devii o persoană credincioasă şi de încredere. Din Luca 19:17 înţelegem că ea ne însoţeşte şi în cer. Iosif Ţon afirmă că “ne ducem în cer cu familia noastră şi caracterul nostru.”
ŢINE-ŢI PROMISIUNILE
Ai grijă de promisiunile pe care le faci. Ai spus vreodată cuiva că îl vei suna mai târziu şi nu l-ai mai sunat? Ai promis vreodată că te vei ruga pentru cineva şi apoi ai uitat? Trebuie să fii de încredere atunci când spui. Ţine-te de cuvânt. Credincioşia mea ca om.
În Proverbe 20:25 se spune: “Este o cursă pentru om să facă în pripă o făgăduinţă sfântă şi abia după ce a făcut juruinţa să se gândească.” Întotdeauna este mai uşor să vorbeşti decât să faci. Principala problemă în relaţiile părinte-copil este resentimentul. Principala cauză a resentimentului o reprezintă promisiunile încălcate. În Eclesiastul 5:5 citim : “ Mai bine să nu faci nicio juruinţă, decât să faci o juruinţă şi să nu o împlineşti. ”Soţilor, ce promisiuni trebuie să respectaţi? I-ai promis soţiei, dar copiilor? Când eşti om de cuvânt nu trebuie să-i convingi pe oameni de acest lucru. Nu trebuie să faci din asta un spectacol. Tu trebuie doar să le spui că vei face acel lucru şi apoi să-l faci! Isus a spus “da” să rămână “da” şi “nu” să rămână “nu”. Faptele vor vorbi de la sine. Oamenii vor avea încredere că pot conta pe tine. Iar Dumnezeu va consemna toate acestea în cer.
ONOREAZĂ-ŢI CĂSNICIA
Dacă eşti căsătorit, relaţia cu partenerul tău trebuie să fie pe locul doi doar pentru a face loc relaţiei tale cu Dumnezeu. În Evrei 13:4 spune: “Căsătoria să fie ţinută în toată cinstea. ”Credincioşie în viaţa de familie”. Cuvântul “cinste” înseamnă să acorzi respect, să pui un mare preţ, să iei ceva în serios. 1Corinteni 13 spune că atunci când iubeşti pe cineva, persoana pe care o iubeşti poate conta pe tine. Dragostea şi încrederea merg mână-n mână. Când nu eşti de încredere, nici nu eşti iubitor. Credincioşia este o alegere. Ea nu depinde de ceea ce fac alţii. Îţi iei un angajament şi, indiferent de ceea ce face partenerul tău, tu alegi să fii credincios jurămintelor pe care le-ai făcut înainte lui Dumnezeu.
FOLOSEŞTE-ŢI TALENTELE
Dumnezeu ţi-a dat anumite abilităţi şi vrea şi aşteaptă să scoată profit din această investiţie. Dacă vrei să devii mai credincios foloseşte-ţi talentele. Credincioşia nu depinde de ceea ce nu am sau nu pot face. Credincioşia depinde de ceea ce fac cu ceea ce am. Nu putem să fim cu toţii eminenţi, dar putem să fim cu toţii credincioşi. Ţine-ţi promisiunile! Onorează-ţi căsnicia! Foloseşte-ţi talentele!
FOLOSEŞTE-ŢI TIMPUL CÂT MAI BINE
Fiecare are acelaşi volum de timp 168 de ore pe săptămână. Poţi face trei lucruri cu timpul tău: să-l consumi, să-l iroseşti sau să-l investeşti. Credincioşia presupune administrarea timpului. Există doi mari consumatori de timp: regretul şi îngrijorarea. Dumnezeu spune să fim credincioşi acum. Dumnezeu îţi înţelege programul. Vorbeşte cu El despre asta. Spune-I: “Doamne, zi-mi la ce trebuie să renunţ. Spune-mi ce trebuie să adaug.” Când îţi iroseşti forţele, nu mai eşti la fel de deştept pe cât crezi. Pune mare valoare pe timpul tău.
FII ALĂTURI DE PRIETENII TĂI
Credincioşia este să-ţi cultivi loialitatea personală. O persoană credincioasă este alături de prietenii săi. Prietenii adevăraţi sunt demni de încredere şi consecvenţi. Cui îi eşti loaial? Cine poate conta pe tine? Ştiu ei asta? Fii alături de prietenii tăi.
ADMINISTREAZĂ-ŢI BINE BANII
Trebuie să înveţi să-ţi adiministrezi bine banii. Va trebui să te întrebi: “Sunt eu credincios dându-i lui Dumnezeu zeciuiala?” Este viaţa mea într-adevăr echilibrată? Sunt eu un bun ispravnic? Felul în care îţi administrezi veniturile determină, în mare măsură, ceea ce poate face Dumnezeu în viaţa ta. Ce înseamnă să fii credincios în dărnicie? 1 Corinteni 16:2 spune: “În fiecare zi a Domnului, toţi să puneţi deoparte nişte bani din ceea ce aţi câştigat în timpul săptămânii şi să-i oferiţi ca daruri de bunăvoie. Suma depinde de cât de mult va ajutat Domnul să câştigaţi.” Acest verset reflectă trei lucruri:
1. Ar trebui să dăm cu regularitate. Dărnicia unei persoane credincioase este sistematică, nu spasmodică. Dărnicia ar trebui să fie constantă, fie că simţim să facem asta sau nu.
2. Dărnicia ar trebui să fie planificată. Tu ar trebui să planifici în rugăciune.Dacă eşti căsătorit, ar trebui să discuţi cu partenerul tău. Dacă nu vei planifica, nu vei ajunge să dai consecvent. Dumnezeu doreşte să vadă credincioşie. Singura modalitate de a fi credincioşi în dărnicia noastră este să ţinem o evidenţă.
3. Dărnicia consecventă este proporţională. Suma pe care ar trebui s-o dăruieşti depinde de cât de mult te-a ajutat Domnul să câştigi. A da 10 procente trebuie să fie minumul.
FII CONŞTIINCIOS LA LOCUL DE MUNCĂ
Dacă ai fi responsabil să angajezi oameni, ce calităţi ai cauta la ei ? Lucrurile mărunte au un impact extraordinar. Succesul vine din credincioşia faţă de lucrurile mici pe care alţi oameni le trec cu vederea. Cum te ocupi de lucrurile mărunte din viaţă? Credincioşia este grija de lucrurile care nu sunt ale noastre. Ce atitudine ai faţă de lucrurile care nu-ti apartin. Fii conştiincios la locul tău de munca. Creştinii ştiu întotdeauna cine este adevăratul lor sef.
DEDICĂ-TE UNEI BISERICI
Romani 12:5: “Noi care suntem mulţi, alcătuim un singur trup in Hristos; dar fiecare în parte, suntem mădulare unii altora. ”Creştinii sunt angajaţi într-o luptă, ei sunt asemănaţi cu ostaşii (2 Tim.2:3). Încearcă să nu rămâi doar un consumator, ci să-ţi aduci contribuţia. Vei întâlni oameni care pretind că sunt creştini dar nu sunt dedicaţi vreunei biserici locale. Diferenţa o face dedicarea.
Cine poate conta pe tine? Creştinii nu ar trebui să fie nişte persoane singuratice. KOINONIA- cuvântul grecesc tradus din Biblie ca “părtăşie” înseamnă a fi atât de dedicaţi unul altuia cât Ii suntem dedicaţi lui Hristos.
CONCLUZIE
Fie că-ţi ţii promisiunile, îţi onorezi căsnicia, eşti dedicat faţă de biserica ta, conştiincios la locul de muncă, sau loial prietenilor tăi, Dumnezeu va răsplăti credincioşia ta.
Isus ne-a încredinţat nouă lucrarea Lui pe pământ. Într-o zi El se va întoarce. Ne va găsi credincioşi când va veni înapoi?
Pastor Petru Huţuţui

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s